Wist je dat? Hooikoorts

Gepubliceerd op 16 maart 2024 om 18:03

Hooikoorts ontstaat wanneer je systeem overgevoelig reageert op bepaalde prikkels. Hierbij kun je denken aan stuifmeel, pollen, bloemen, bomen en grassen. 

 

Deze prikkels kun je zien als indringers die je immuunsysteem aanvallen. Je lichaam reageert hierop door het stofje histamine vrij te laten. Histamine komt vervolgens terecht in je bloed, slijmvliezen en je huid. Daarbij zorgt het ervoor dat de afweerreactie van je lichaam versterkt wordt, zodat de indringers onschadelijk kunnen worden gemaakt. Dit gebeurd door een kleine ontstekingsreactie. 

 

Echter kan ons systeem maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan. Bij een te grote hoeveelheid ontstaat er een te grote ontstekingsreactie met bepaalde klachten tot gevolg. Waaronder jeuk, roodheid, zwelling, slijm, hoesten en slaapproblemen. 

 

Het zit m in de reactie van je lichaam en het zijn niet de prikkels van buitenaf. De vraag is dan ook, hoe kun je jouw systeen ondersteunen en versterken? 

 

* Zorg voor een gezonde leefstijl. 

* Zorg goed voor je darmen. Wanneer je darmen in balans zijn, kunnen ze het teveel aan histamine afbreken.

* Eet zoveel mogelijk vers. 

* Ontspan en vermijd stress.

 

* Beperk de blootstelling aan prikkels van buitenaf:

- Droog je was binnen. 

- Lucht in de ochtend je huis. 

- Draag een zonnebril. 

- Neem in de avond een douche, zodat je opgevangen prikkels van je afspoelt.

 

* Verhoog je weerstand met Echinacea of vlierbessen tinctuur. 

* Spoel je neus regelmatig met himalaya zout. Dit reinigt je slijmvliezen, helpt om het slijm beter af te voeren en vermindert irritaties. 

* Smeer de binnenkant van je neus in met vaseline of kamillezalf. Beiden zorgen ervoor dat de prikkels minder gemakkelijk je neus binnen kunnen dringen. Daarbij vermindert kamillezalf de eventuele ontstekingsreactie in de neus. 

* Bij geirriteerde ogen, kun je oogdruppels van ogentroost gebruiken. Deze druppels werken verzachtend. 

* Neem voordat het hooikoorts seizoen begint elke dag een lepeltje bloemenhoning. Dit kan helpen om een tolerantie op te bouwen. Zodat je er tegen die tijd beter tegen bestand bent. 

 

Mocht je na het inzetten van bovenstaande adviezen nog steeds last hebben van hooikoortsklachten. Dan kunnen hooikoortstabletten een aanvulling zijn. 

🌟 Natascha 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb