Meditatie 🧘‍♀️

Gepubliceerd op 19 mei 2022 om 16:42

Meditatie gaat voor mij over het kunnen zijn met alles wat er is en wat voorbij komt. Het is niet zo, dat ik ga zitten en rustig word 😊. Het mediteren helpt mij om zicht te krijgen, op wat er vanbinnen gebeurd. Tijdens een meditatie hoef ik hier niets mee en mag ik het aan me voorbij laten gaan...en ja, soms ontstaat er als vanzelf een bepaalde rust. Doordat ik regelmatig mediteer, ervaar ik het gevoel van rust steeds sneller en blijft het langer aanwezig. Dit vind ik heel fijn, maar dit is niet het doel.

Ik begin een meditatie met het zoeken van een fijne houding. Voor mij is dit liggend en niet zittend.

 

* Stap 1

Ik start met het in en uit ademen door mijn neus. Tijdens dit moment racen alle gedachten en gevoelens nog rond en mijn lichaam voelt nog heel erg onrustig... Dit is oké... ik breng mijn aandacht steeds weer terug naar mijn ademhaling.

 

* Stap 2

Zodra ik merk dat mijn gedachten en lichaam rustiger worden, koppel ik woorden aan mijn in en uit ademing. Adem in: Rustig, Adem uit: Ontspannen.

 

* Stap 3

Wanneer er een bepaalde rust is, stel ik mezelf de volgende vraag: Wat gebeurd er op dit moment vanbinnen? Ik bekijk wat er opkomt en benoem het, door het één woord te geven. Gedachten, gevoelens, sensaties of geluid. Hier doe ik vervolgens niets mee. Alleen opmerken, benoemen en weer laten gaan.

 

* Stap 4

Als er niets meer opkomt, doe ik een korte bodyscan. Van mijn tenen tot mijn kruin, ga ik alle lichaamsdelen langs. Eén voor één span ik ze heel even aan en vervolgens laat ik het weer los.

 

* Stap 5

Hierna is het tijd om af te ronden. Ik richt mijn aandacht op mijn ademhaling en beweeg langzaam mijn lichaam. Zodra ik er aan toe ben, open ik mijn ogen & ga ik verder met mijn dag.

 

Het kan zijn dat ik niet verder kom dan Stap 1. Dit is oké. Het gaat niet om het behalen van alle stappen, maar om zicht te krijgen op wat er vanbinnen gebeurd & hier helemaal oké mee zijn. 

Natascha ✨

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb