Zittend mediteren 🧘‍♀️

Gepubliceerd op 17 maart 2023 om 21:45

Ik volg momenteel een *Meditation Teacher Training*. Echt super interessant en vandaag ging het over zitten. Ik vind het echt ontzettend moeilijk om rechtop te zitten tijdens het mediteren. Dit heeft deels te maken met mijn neurologische aandoening, maar ook voor een deel met mijn houding. Tijdens deze training kwamen handige adviezen voorbij die zouden kunnen helpen. Hier ga ik de aankomende tijd mee oefenen.

 

Het gaat er om dat je zo comfortabel, ontspannen en alert mogelijk rechtop kunt zitten. Je bekken lichtelijk naar voren gekanteld, je schouders laag en je handen mogen rusten op je knieën of benen. 

 

Je houding is enorm belangrijk. Wanneer je een bolle rug maakt, kantelen je bekken naar achteren. Hierdoor kom je op je staartbeen te zitten, wat druk kan geven op je onderrug. Wanneer je vervolgens rechtop gaat zitten, kunnen de spieren overwerkt raken en pijnlijk worden.

 

Wanneer je lichtelijk een holle rug maakt, kantelen je bekken naar voren. Hierdoor ontstaat er een lichte curve in je ruggengraat. Je zult merken dat je goed op je zitbotten kunt zitten en dit geeft de benodigde ondersteuning voor je rug.

 

Om het verschil tussen een bolle en holle rug te kunnen voelen, kun je een aantal keer je bekken naar voren en achteren kantelen.

 

Wanneer je gaat zitten in kleermakerszit is het belangrijk dat je knieën lager zijn dan je bekken. Dit helpt om de juiste curve in je ruggengraat te creëeren, maar ook om teveel rek in het gebied van je bekken, liezen en bovenbenen te voorkomen.

 

Wanneer je knieën hoger zijn dan het bekken, is het verstandig om op een kussen of bolster te komen zitten. En dan het liefst wat meer op de voorkant. Wanneer je te ver naar het midden of naar achteren gaat zitten, is de kans groot dat je bekken alsnog naar achteren kantelen. Wanneer je meer aan de voorkant van je kussen of bolster gaat zitten, kantelen je bekken als vanzelf naar voren.

 

Mocht je toch nog spanning ervaren of het gevoel hebben dat je knieën hangen of bungelen. Dan is het handig om je knieën te ondersteunen met blokken.

🌟 Natascha 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.