Overprikkeling 😵‍💫 & Zorgen voor je emmer 🪣💧

Gepubliceerd op 2 mei 2024 om 12:23

Informatie komt bij ons binnen door prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit. Van buitenaf via onze zintuigen. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Van binnenuit door middel van gedachten, gevoelens en emoties. 

 

Onze hersenen verwerken deze informatie razendsnel. Zonder dat je jezelf hiervan bewust bent, wordt de informatie gefilterd tussen bruikbaar en niet bruikbaar. Wat niet bruikbaar is, verdwijnt in een grote vergaarbak in je onbewuste. Wat wel bruikbaar is, wordt geregistreerd door je bewustzijn.

 

Van nature hebben we allemaal een bepaalde belastbaarheid. Hierbij gaat het over de hoeveelheid prikkels die je kunt verwerken totdat het teveel is. Dit is voor iedereen anders.

 

Daarbij hebben we allemaal een bepaalde gevoeligheid. De mate waarin je jezelf bewust bent van alles wat zich om je heen afspeelt en de hoeveel prikkels je kunt oppikken.

 

De combinatie van belastbaarheid en gevoeligheid bepaald hoe snel je overprikkeld raakt. Je kunt het vergelijken met de grote van een emmer. Iedereen heeft een persoonlijke emmer, waar een bepaalde hoeveelheid water in kan. 

 

Wanneer er veel prikkels van binnenuit zijn, kan je emmertje van binnenuit al vollopen, waardoor er minder ruimte is om van buitenaf prikkels toe te laten. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe groot jouw emmer is en hier met aandacht en liefde voor te zorgen.

 

* Hoe groot is jouw emmer?

* Hoe goed zorg je voor jouw emmer en op welke manier? 

* Welke prikkels zijn er in jezelf aanwezig?

* Welke prikkels van buitenaf laat je toe?

* voor welke prikkels kies je en waarom? 

 

Het is niet erg als je een kleinere emmer hebt. Mijn emmer is ook klein. Ik heb dan ook een lage belastbaarheid en een hoge gevoeligheid. Het betekent wel dat ik zoveel mogelijk bewuste keuzes maak over waar ik mijn emmer mee vul. Ik kies voor de dingen waar ik blij van word en ik maak tijd en ruimte voor mezelf en voor rust momenten. Op deze manier zorg ik op een goede manier voor mijn emmer en vul ik mijn emmer met fijne ervaringen

 

&

 

Ja, ook mijn emmer loopt weleens over en hier heb ik dan voor te zorgen. Het is echt niet erg als je emmer een keer overloopt, maar het structureel overlopen van je emmer kan leiden tot allerlei klachten. Waaronder een burnout, angsten, depressie etc.

 

Zorg dan ook met liefde en aandacht voor jouw emmer.

🌟 Natascha 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.