Het coachingsproces & Een tafelopstelling

Gepubliceerd op 5 mei 2024 om 13:59

Afgelopen week had ik een gesprek met mijn coach. Ze vroeg hoe het ging en ik vertelde dat de paniekaanvallen mijn oren uitkwamen. Samen hebben we gekeken naar wat er nu speelt.

 

Ik ben opnieuw beoordeeld door het UWV en voor een deel goedgekeurd. Het is dan ook de bedoeling dat ik voor een deel weer ga werken. Samen met een coach ben ik aan het onderzoeken wat ik leuk vind, maar ook wat ik aan kan.

 

In mijzelf is er een deel dat het onwijs spannend vindt en eigenlijk met rust gelaten wilt worden. Daarbij is ze boos omdat er vanuit het UWV ineens van alles moet (Kleine Natascha). Er is ook een deel dat vol energie is, er zin in heeft en staat te springen van plezier (Romeo). Deze twee delen zijn tegengesteld en dat levert strijd op. Daarbij is er een kritische ouder en die vind dat ik van alles moet en het niet goed doe (Het monster) en een beschermer die alles afschermt (De groene Hulk).

 

Het voelde alsof ik in een rollercoaster terecht was gekomen van paniekaanvallen en dissociatie. Ik voelde me overspoeld en mijn zenuwstelsel maakte overuren. Het lukte me niet om vanuit mijn volwassen deel, de boel weer in balans te brengen.

 

Samen met mijn coach hebben we hetgene wat zich afspeelde inzichtelijk gemaakt door middel van een tafelopstelling, waarbij ze gebruik maakte van playmobiel poppetjes. We zijn alle delen en dynamieken langsgegaan. Om vervolgens te bekijken wat elk deel nodig heeft.

 

* Volwassen Natascha behoudt het overzicht en geeft alle rollen de benodigde aandacht.


* Kleine Natascha heeft voldoende rust en kalmte nodig. Het proces vindt ze echt heel spannend en het is dan ook belangrijk om haar de benodigde geruststelling te geven. Tijdens het proces kan het helpen om haar bij de hand te nemen en stap voor stap door het proces heen te begeleiden. Daarnaast is het belangrijk om ruimte en aandacht te geven aan haar boosheid.


* Romeo heeft speeltijd, maar ook begrenzing nodig. Hij stuitert nu alle kanten op en dat kan Kleine Natascha niet bijhouden.


* Vanuit mijn volwassen rol kan ik het monster tegenspreken en wegsturen. Mocht het niet alleen lukken, dan kan ik hulptroepen inschakelen.


* De groene hulk beschermt Kleine Natascha, maar zorgt er ook voor dat de verbinding tussen alle rollen verbroken wordt. Het is belangrijk om De groene Hulk te bedanken voor zijn bescherming en te vragen of hij een stapje opzij wilt doen. Zodat de verbindingen herstelt kunnen worden.

 

Hoe nu verder? 


* Ik heb een papieren agenda aangeschaft. Door mijn afspraken op te schrijven, kan ik ze beter onthouden en heb ik meer overzicht.


* Ik maak een weekplanning waarin er een goede balans is tussen spanning en ontspanning.


* Drie keer per dag check ik bij mezelf in om te voelen hoe het met me gaat. Hoe gaat het met alle rollen? & Wat hebben ze nodig? Op deze manier kan ik mezelf waar nodig op tijd bijsturen.

&

* Het heeft tijd nodig om een patroon te doorbreken en een nieuw patroon in te slijten. Ik mag mezelf dan ook de tijd geven.

 

Romeo is een nieuwe rol in het geheel. Ik heb heel lang geen energie gevoeld om stappen voorwaarts te maken. Mijn coach gaf aan dat het een goed teken is dat hij er weer is. Als ik dit proces niet zou aankunnen, dan had hij zich niet laten zien. Het gesprek gaf mij weer een positieve boost om vanuit vertrouwen het proces aan te kunnen gaan.

 

I got this 💪🏻

🌟 Natascha 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.