Yoga Nidra πŸ§˜β€β™€οΈ

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 15:05

Naast het yoga en meditatie ben ik ook een enorme liefhebber van Yoga Nidra. Ik vind het een mooie techniek die je zo ontzettend veel kan brengen. Recent heb ik de opleiding Yoga Nidra Teacher Training afgerond en ik mag het nu ook gaan doorgeven 😊. 

 

Maar wat is Yoga Nidra? 

 

Yoga Nidra bestaat uit twee woorden: Yoga en Nidra. Yoga betekent eenheid en Nidra betekent slaap. Het is een krachtige techniek, waarbij je naar binnen toe keert, maar wel bewust en wakker blijft. Het bewustzijn wordt naar een staat tussen slapen en waken begeleidt. De deur tussen het bewuste en onderbewuste blijft open en het bewustzijn kan hierdoor tussen deze twee heen bewegen.

 

Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?

 

🌟Het kan je helpen ontspannen en je hele systeem tot rust brengen.

🌟 Er wordt gezegd dat één uur Yoga Nidra gelijk staat aan twee tot vier uur slaap.

🌟 In deze staat van zijn is de geest enorm ontvankelijk.

🌟 Je kunt gemakkelijk verbinding maken met je intuïtie.

🌟 Oude overtuigingen en patronen kunnen worden losgelaten.

🌟 Vastzittende emoties kunnen ontladen.

🌟 Antwoorden op innerlijke vragen kunnen helder worden.

🌟 Het kan helpen om lichamelijke, mentale en emotionele spanningen te verlichten.

 

Tijdens een Yoga Nidra sessie wordt je door verschillende fases heen begeleidt.

 

Fases van Yoga Nidra 

 

1) Voorbereiding & de weg naar binnen

Je gaat liggen in een voor jou ontspannende houding en het kan fijn zijn om een dekentje over je heen te leggen of in de buurt te hebben.

 

Tijdens deze eerste fase wordt je aandacht van je omgeving naar je binnenwereld gebracht. Het kan zijn dat er allerlei gedachten opkomen, je hoeft hier niets mee te doen. Laat ze maar komen en gaan.

 

2) Het formuleren van je San Kalpa

Een San Kalpa kun je vergelijken met een intentie. Het is een zaadje wat je in je onderbewuste plant. Wat wil je nu echt? Waar heb jij behoefte aan? Je hoeft hier niet te lang over na te denken en formuleer je San Kalpa alsof het er al is. Je hebt het al bereikt. Vervolgens laat je het weer los.

 

3) Rotatie van het bewustzijn

Tijdens deze fase wordt je door een bodyscan heen begeleid. Het is belangrijk om wakker te blijven en te luisteren naar de stem die je begeleid. In een bepaald tempo wordt je aandacht één voor één naar alle lichaamsdelen gebracht. Je hoeft je niet op de lichaamsdelen te concentreren, maar je er alleen bewust van te zijn. Deze fase zorgt voor een circuit van energie in het lichaam. Zodat je vanuit je innerlijke wereld, verbinding kunt maken met je onderbewuste.

 

4) Bewustzijn van je ademhaling

In deze fase wordt je aandacht naar ademhaling gebracht. Hoe verloopt het? Je hoeft het niet te forceren, je adem mag er zijn zoals het is. Deze fase kan helpen om je te centreren en uit te lijnen.

Afhankelijk van de tijd, je persoonlijke voorkeur of ervaring kunnen stap 5 en 6 worden doorlopen of overgeslagen.

 

5) Voelen van tegenstellingen & emoties

Tijdens deze fase worden er tegenstellingen benoemd. Dit kan helpen om op een diepere laag oude patronen en overtuigingen los te laten. Hierbij kun je denken aan warm en koud, pijn en plezier, licht en donker, blijdschap en verdriet. Het kan gebeuren dat er gevoelens en emoties naar boven komen. Je mag ze er laten zijn en ontladen, zodat ze losgelaten kunnen worden.

 

6) Visualisatie

Fase zes gaat over visualisatie. Er kunnen verschillende voorwerpen, plaatsen of objecten worden benoemd. Het benoemen hiervan kan zorgen voor een gevoel van kalmte, rust en eenheid.

 

7) Herhalen van je San Kalpa

Aan het begin bij fase 2 heb je een San Kalpa geformuleerd. Je hebt een zaadje in je onderbewustzijn geplant. Door het herhalen van je San Kalpa verzorg je het zaadje. Je geef t het als het ware water, zodat het kan gaan groeien.

 

8) Afronding 

Het is tijd om terug te komen in het hier en nu. Jouw lichaam en je omgeving. Je wordt voorbereid op het openen van je ogen en wanneer je eraan toe bent kun je ze open doen.

 

Het is belangrijk om na afloop weer rustig in beweging te komen en de rest van de dag voldoende water te blijven drinken. Zodat eventuele afvalstoffen afgevoerd kunnen. worden.

 

Voor meer informatie of om je aan te melden voor een Yoga Nidra sessie, klik dan op onderstaande button.

 

Wegen omstandigheden is het alleen mogelijk voor vrouwen om zich hiervoor aan te melden. 

🌟 Natascha 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.